Nacra 17 – Seilingens Formel 1
Nacra 17 er den raskeste båten i de olympiske leker og seiles av en mixed besetning. Dette er en helt ny båttype og den eneste katamaranen i OL. Båten seiles altså av 2 personer (en dame og en mann) og når svært høye hastigheter grunnet sine to skrog. For å kompensere for de store kreftene i seilene, henger både rormannen og mannskapet i hver sin trapes ut av båten. Den høye hastigheten gjør Nacra 17 til en svært spektakulær og publikumsvennlig båt som virkelig legges merke til. Ved en liten feil kan man gå fra en hastighet tett opp mot 30 knop til bråstopp i løpet av sekundet.
Nacra 17 er en “onedesign” katamaran, så alle båtene som konkurrerer mot hverandre må være helt like. Regelverket tillater likevel små justeringer som man kan gjøre på båt og utstyr. Dette gjør at det blir mye testing for å finne de beste løsningene som er innenfor regelverket. Dette gjelder spesielt de kurvede kjølene som kan vinkles innenfor en viss margin. Så gjennom satsingen vår blir vi flinke til å være nytenkende og løsningsorienterte.
OLs eneste mixed seilklasse
Båten vi seiler må seiles av en mixed besetning, altså en dame og en mann. Det er valgfritt hvordan vi fordeler arbeidsoppgavene ombord i båten, men begge oppgavene ombord er akkurat like viktige. På noen team er det mannen som styrer båten og damen som trimmer seilene, mens andre har det motsatt. Vi synes konseptet med mixed besetning er utrolig kult, spesielt fordi det går utenfor den vanlige fordelingen med kjønn konkurrerende hver for seg.
Båten har kurvede kjøler (eller “foiler” som vi kaller det) som er med på å skape et løft i båten, som da reduserer båtens motstand og igjen øker farten ytterligere. Da båten ble designet i 2012 var den egentlig ikke laget for å kunne “foile”, men ettersom seilerne har utviklet seg og klarer å utnytte alt løftet i båten, klarer man nå å holde båten flyvende over vannet ved de riktige vind- og bølgeforholdene. Dette gjør at båten blir enda mer utfordrende og spennende å seile. Dersom man vil bli best i denne klassen er man nødt til å henge med i utviklingen både på utstyr og seilteknisk.